SPIERMASSA OPBOUWEN

Spiermassa opbouwen kan moeilijk zijn voor sommige mensen. Het heeft alles te maken met metabolisme en voeding. maar één ding is zeker waar: Iedereen die het wil, kan aankomen en spiermassa opbouwen! In deze blog leggen we je uit hoe je snel spiermassa kan opbouwen en welke verschillende lichaamstypes er bestaan. Per lichaamstype wordt er uitgelegd wat het inhoudt en welk voedingsadvies daar het beste bij aansluit!

WAT IS SPIERMASSA EN HOE BOUW IK DIT OP?

Spiermassa is het gewicht in je lichaam wat bestaat uit pure spier, dus het totale gewicht van alle spieren in je lichaam exclusief vet, botten, etc. Door te trainen met gewichten "beschadig" je de membranen in je spieren. De eiwitten in de spieren worden beschadigd die zorgen voor het samentrekken van de spier. In de herstelfase worden de eiwitten aangevuld voor het herstel van de spieren en doe je dit met eiwitrijke maaltijden, voor een langdurige periode, kun je verwachten dat je spiermassa opbouwt. Bij het krachttrainen is het belangrijk om de juiste doelen voor ogen te hebben om efficiënter te trainen. Deze doelen verschillen per persoon en dienen realistisch te zijn. Niemand is in 1 week een paar kilo aan alleen spiermassa zwaarder! De onderstaande factoren spelen een rol in de snelheid waarmee spiermassa wordt opgebouwd.
 

Lichaamstypes 

Allereerst heeft spieropbouw te maken met je lichaamstype. Er bestaan 3 soorten lichaamstypes: Ectomorf, endomorf, en mesomorf. Maar wat zijn deze types precies?

ECTOMORF 

Lichaamstype ectomorf heeft van nature een laag vetpercentage en is erg dun. Spieren opbouwen is bij dit lichaamstype een stuk lastiger. Een ectomorf kan zich het best richten op zware krachttraining en geen cardiotrainingen uitvoeren. Wil je uiteindelijk toch cardio oefeningen doen? Zorg er dan voor dat je voeding op orde is dat er geen spiermassa verloren gaat.  
Een goed voedingsschema voor dit lichaamstype is met goede vetten en een gematigd eiwitgehalte van tussen de 25 en 30 gram per maaltijd. Ook zijn koolhydraten belangrijk voor dit lichaamstype. Een ectomorf heeft namelijk veel calorieën nodig om aan te komen in spiermassa. Kijk voor de geschikte maaltijden eens hier.

ENDOMORF 

Een endomorf heeft een forsere bouw met hoger vetpercentage. Dit lichaamstype slaat vetten makkelijker op dan bijvoorbeeld ectomorfen en daardoor is het ook moeilijker om aan te komen in spiermassa.  
Een persoon met lichaamstype endomorf dient zo veel mogelijk goede vetten en eiwitten op te nemen. Koolhydraten dienen verlaagd te worden. Kies daarom voor eiwitrijke maaltijden en vermijd koolhydraten!

MESOMORF

Lichaamstype mesomorf zit tussen de ectomorf en endomorf in. Het lichaamstype is genetisch erg gunstig voor spieropbouw. Het metabolisme gaat beter samen met spieropbouw bij dit lichaamstype. Echter dient er wel cardio gedaan te worden en moet er nog steeds keihard gewerkt worden om de doelen te bereiken! 
Het beste voedingsschema om droge spieren te behalen tegen een laag vetpercentage, is het beste bereiken door vooral goede vetten en eiwitten te nuttigen. Koolhydraten zo laag mogelijk proberen te houden.  
Eiwitten blijven het belangrijkste onderdeel van spiermassa opbouwen doordat eiwitten de beschadigde spiermembranen weer opvullen! Kijk daarom eens tussen onze fitnessmaaltijden en kies je favoriete eiwitrijke gerecht via onderstaande link!
Ga naar Fitnessmaaltijden van MusclesGetFit, klik : hier